Trebuie să-i pedepsim pe evrei?

Ce li s-a întâmplat evreilor în al doilea război mondial e o pedeapsă divină, dar această pedeapsă nu îi îndreptăţeşte deloc pe cei prin care s-a făcut. Să omori oameni pretinzând că o faci în Numele Domnului e o mare sminteală, iar Domnul Hristos ne-a spus: „Vai lumii, din pricina smintelilor! Că smintelile trebuie să vină, dar vai omului aceluia prin care vine sminteala.” (Matei 18,7)
Arma creştinilor e iubirea pentru vrăjmaşi şi rugăciunea pentru ei.
Evreii au fost aleşi de Dumnezeu să ducă mai departe credinţa adevărată într-o epocă de mari rătăciri. Au fost scoşi de Domnul din robia egipteană şi călăuziţi, cu mari minuni, la Pământul Făgăduinţei. Astăzi ei sunt stăpânii acestei lumi, mai-marii popoarelor, aşa cum au cerut, iar Dumnezeu le-a îngăduit. De ce să-i invidiem? Ce folos pot să aibă din asta? Ei nu fac decât să se lege cu înverşunare de ceva stricăcios şi pieritor. În ce se poate măsura răsplata lor? În averi? Şi ce e bun în ele? „Iar Iisus a zis ucenicilor Săi: Adevărat zic vouă că un bogat cu greu va intra în Împărăţia Cerurilor. Şi iarăşi zic vouă că mai lesne este să treacă cămila prin urechile acului decât să intre un bogat în Împărăţia lui Dumnezeu.” (Matei 19, 23-24)
Ar trebui să ne fie milă de evrei pentru că L-au întâlnit pe Dumnezeu şi nu L-au recunoscut şi pentru că îşi lipesc sufletul de bani. Cei care ajung pradă banilor nu au cum să fie fericiţi nici în viaţa asta, oricâte le-ar oferi ea, pentru că nu vor putea să îmbrace două cămăşi, nici să conducă două maşini deodată. Banii nasc în cei care se dau lor patima de a avea mai mult, iar acest „mai mult” devine de la un punct încolo imposibil. Iubirea de arginţi e o prăpastie fără fund, pe care nimic nu o poate umple.
Iar noi vrem să îi pedepsim pe cei căzuţi într-o asemenea capcană diavolească? Nu s-au pedepsit deja ei înşişi? Antisemitismul e o sminteală, o mare rătăcire în creştinism.
Cât despre faptul că evreii L-au omorât pe Mântuitorul, nu suntem noi chemaţi să îi judecăm pentru asta. Aşa, ar trebui să-i judecăm şi pe soldaţii romani care l-au bătut, scuipat şi batjocorit pe Domnul Hristos, adică pe cei pe care unii dintre noi îi consideră strămoşii noştri şi care chiar sunt strămoşi ai mai multor popoare europene. Dar nu suntem aici ca să judecăm pe nimeni, ci ca să ne mântuim sufletele. Iar „turma mică”, cei care recunosc glasul Mântuitorului, e alcătuită acum din oameni din mai multe neamuri. Aşa cum şi din cei gata să-L bată pe cruce pe Mântuitorul sau să-L vândă pentru treizeci de arginţi găseşti în fiecare neam.
Dacă îi pedepsim pe evrei pentru păcatele lor nu facem decât să ne arătăm noi înşine păgâni, aplicând, în locul legii iubirii aproapelui şi a iertării celor care ne-au greşit, pe care ne-a dat-o însuşi Mântuitorul, o lege a urii şi a răzbunării.
Aşa că să ne ridicăm împotriva evreilor din sufletele noastre, nu împotriva celor de la New York sau din Israel.

Reclame
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.