E bun naţionalismul? Un bilet pentru Auschwitz.

„După roadele lor îi veţi cunoaşte. Culeg oamenii struguri din spini sau smochine din mărăcini?” (Matei 7, 16)

Aşa spune Domnul Hristos să ne ferim de „prooroci mincinoşi”. Prooroci ai Lui Dumnezeu am avut mai puţini în vremea din urmă, dar s-au ridicat şi se ridică încă nenumăraţi „prooroci” ai măreţiei unui neam sau altul, nenumăraţi „profeţi” naţionalişti.

Dar ce roade au dat ei? Hitler era în stare să repete de douăzeci de ori într-o frază cuvântul „Deutschland” (Germania) şi să cânte pe toate corzile sensibilităţii naţionaliste a nemţilor. Dar ce a adus el e bun? Un război cumplit, în care au murit milioane de oameni şi cine mai ştie câte crime care urmăreau stârpirea „sângelui străin”.

La fel, Ceauşescu se fălea cu sărmana ţară în toate felurile cu putinţă, îi răsfăţa şi mistifica istoria şi o trâmbiţa de la toate tribunele. Dar tot ce a făcut, dincolo de această propagandă sforăitoare, e că a înlocuit valorile creştine ale locuitorilor acestui colţ de lume cu antivalori comuniste: delaţiune, furt, ură faţă de aproapele.

Naţionalismele şi-au arătat şi îşi arată în continuare roadele. Ele sunt, în fond, simple mândrii deşarte. În loc să-şi facă un pic de timp ca să se ocupe de mântuirea sufletelor lor, unii se ocupă cu dezgropatul şi lăudatul morţilor. Pe principiul: dacă strămoşii noştri au fost grozavi, şi noi suntem. Din păcate, ei n-au răbdare să citească adevărata istorie şi să vadă cât de grozavi au fost strămoşii lor şi ce modele ar trebui, de fapt, să urmeze.

În Europa se ridică forţe proaspete ghidate de sentimente primitive ale apartenenţei şi de îndoielnica „iubire a vameşului”: „Căci dacă iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce răsplată veţi avea? Au nu fac şi vameşii acelaşi lucru? Şi dacă îmbrăţişaţi numai pe fraţii voştri, ce faceţi mai mult?” (Matei 5, 46-47) La asta se rezumă, în fapt, toţi cei care nu împlinesc poruncile Mântuitorului de iubire a străinilor şi iubire a duşmanilor şi care împing lumea spre noi şi noi lagăre de exterminare.

Dar dincolo de Auschwitz există Auschwitzul călăilor de la Auschwitz, care e în Iad şi care e incomparabil mai groaznic decât a fost Auschwitzul din lumea noastră. Aşa că nu vă grăbiţi să exterminaţi oameni.

Din păcate, nu învăţăm niciodată din trecutul istoric. Oare nu se va repeta secolul XX în secolul XXI?

Dacă se va ridica extrema dreaptă la putere în Europa, şi cam asta se vede la orizont, prefer să îmi scriu de pe acum biletul pentru lagărele „de concentrare”.

Iată-l: fascismele şi extremismele naţionaliste sunt nu doar blasfemii împotriva Lui Dumnezeu Tatăl, al cărui chip este tot omul, indiferent de neam, ci şi blasfemii împotriva Duhului Sfânt care sălăşluieşte sau poate sălăşlui în oameni din orice neam (Fapte 10). Iar blasfemiile împotriva Duhului Sfânt, după cum ne-a spus Domnul Hristos, nu vor fi iertate. (Matei 12, 31-32; Marcu 3, 29; Luca 12, 10)

Reclame
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Comentarii

 • Alex  On 19 septembrie 2011 at 9:54

  bun, cu Hitler ai dreptate frate Marius, dar ce spui de un compatriot de al nostru care a prevazut de cand avea 20 de ani pericolul ateist-comunist si toata viata si-a dedicat-o luptei impotriva acestei ciume rosii fiind martirizat la ordinul regelui in 1938?

  • Marius Ianuş  On 19 septembrie 2011 at 12:14

   Să nu amestecăm lucrurile. În plus, poate ar fi mai creștinește nu să ne lăudăm cu martirii noștri, ci să privim la câte am greșit. Eu locuiesc în Bucovina, într-o casă evreiască, într-un oraș din care 2000 de oameni au dispărut peste noapte, într-un ducat în care o sută de mii de oameni s-au pulverizat la fel, în câteva ore, și îți spun că noi, bucovinenii avem mâinile pline de sânge evreiesc și trebuie să ne asumăm această vină.

 • lilia r  On 20 septembrie 2011 at 11:22

  si cat de rosii sunt mainile evreilor de sangele bucovinenilor si a altor romani, nu te-ai interesat?

  • Marius Ianuş  On 3 octombrie 2011 at 7:57

   Draga Lilia, comentariul tau e total nelalocul lui. Dupa nenorocirea nazista, evreii, potrivit legii data lor de Moise, s-au razbunat. Ei au respectat legea talionului. Dar noi am respectat legea pe care ne-a dat-o noua insusi Domnul Hristos?

 • rebecca@fotografnunti.org  On 5 octombrie 2011 at 19:34

  un comentariu neporivit!

 • Alexandru Racu  On 2 noiembrie 2011 at 19:40

  Draga Marius,

  Nationalismul, asa cum il descri aici, e o ideologie. A fi roman, grec sau rus e randuiala lui Dumnezeu. Diferenta dintre popoare nu exclude comuniunea dintre popoare. Ci dimpotriva, la fel ca si in cazul diferentei dintre persoane, e premiza a comuniunii. Daca suntem diferiti si uniti suntem frati, dupa modelul Sfintei Treimi. Daca suntem uniti pentru ca suntem la fel suntem masa amorfa. Ca la comunisti.

  In memoriul sau adresat Maresalului Antonescu, primarul orasului Cernauti din timpul razboiului, Traian Popovici, se declara scandalizat de faptul ca, maltratati de autoritatile statului, evreii au fost adunati in centrul orasului pentru a fi deportati chiar Duminica dimineata cand rasunau clopotele bisericilor, chemand credinciosii la Sfanta Liturghie. Asadar, unii credinciosi, fara prea multe chinuri de constiinta, au mers linistiti mai departe la Biserica unde s-au apucat sa raga la strana: „Bucurati-va si va veseliti, ca plata voastra multa e in ceruri”. Ca sunteti neam ales! Mult iubit de Dumnezeu! Nu ca nenorocitii aia de jidani, ca bine le-a facut…!

  Gasesti mai multe articole pe tema asta la mine pe blog.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.