Cum ar trebui să ne raportăm la catolici?

Ca la nişte fraţi pe care i-am pierdut. Ca la nişte oiţe care s-au îndepărtat de turma noastră. Sau turma noastră s-a îndepărtat de turma lor. Oricum ar fi, nu ar trebui să plecăm în căutarea lor? Sau să stăm aici bucurându-ne că noi „ne vom mântui” iar ei au căzut, poate, în cine ştie ce capcană a lumii, pentru că vor fi căutat o oarecare conciliere cu ea (zicem noi) sau cu modernitatea ei (zic ei)?
Nu catolicii sunt duşmanii noştri, cum ne fac să credem uneori cei cărora eu am început să le spun „ultraşii” Ortodoxiei, folosind un termen care desemnează îndeobşte „extremiştii” galeriilor de fotbal, oameni fără prea multă minte, dar cu gura foarte mare. Duşmanii noştri şi ai catolicilor sunt diavolii şi închinătorii lor, masonii. Catolicii se luptă cu masonii de peste două sute de ani. Asta dacă nu punem la socoteală şi smintelile similare masoneriei din Evul Mediu, pentru că şi atunci au fost mai multe secte care îl confundau pe Dumnezeu cu diavolul. Templierii, de pildă. Noi am început acest război cu masoneria relativ curând, sub presiunea credincioşilor mai mult decât din dorinţa clerului. Oare de ce? „După roadele lor îi veţi cunoaşte.” (Matei 7, 16), spune Domnul Hristos. Nu vi se pare că preoţii şi ierarhii noştri dau roade cam putrede?
Ar trebui să ne unim cu catolicii, măcar în această luptă împotriva masoneriei. Şi să îi iubim şi respectăm, chiar dacă, împăcându-se cu lumea, vor fi pierdut ceva din farmecul vechilor noastre rugăciuni. Să ştiţi că şi ei se roagă aceluiaşi Dumnezeu ca şi noi şi au aceleaşi taine, dar şi aceleaşi probleme pe care le avem noi. În plus, având de cinci ori mai mulţi botezaţi decât avem noi (ei au peste un miliard), şi fiind o biserică în creştere, spre deosebire de a noastră, li se cuvine şi respectul meritat de un frate mai harnic. Un frate care nu s-a culcat pe urechea mântuirii, ci a continuat misiunea de răspândire a adevăratei credinţe lăsată apostolilor de Domnul.
Să fie iubire frăţească între noi, întru Domnul Hristos. Pentru că, orice ar zice „ultraşii” ortodoxiei, fraţi suntem.

Reclame
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Comentarii

  • geo  On 22 decembrie 2011 at 14:40

    Dar,dragule ,de cine sint opriti ei, catolici ,ca sa fie biserica,numai si numai de propriul lor orgoliu.Daca ar face un efort teologic si dogmatic catre Adevar,noi ortodoxi ne-am bucura din adancul sufletului,precum acel tata din Evanghelie pentru fiul risipitor.Intoarcerea la teologia Sfintilor Parinti,la cele sapte Sinoade Ecumenice,singura sansa care mai exista pentru papistasi.

  • Arthur  On 23 decembrie 2011 at 15:49

    Pentru mine, masoneria este ceva care nu există. Nu cred în astfel de conspirații, Marius. Cred că mult mai util, pentru un creștin, este să-i citească pe Pseudo-Dionisie Areopagitul, pe bietul Pascal și pe Kierkegaard (care era protestant) decât să-și bată capul cu așa ceva. Lumea nu e condusă de masoni, ci de proști. Iar forța prostiei este mare.

  • dan  On 26 februarie 2012 at 17:59

    draga Marius, tu care esti asa de pornit impotriva preotilor ortodocsi care simpatizeaza sau activeaza in cadrul masoneriei, acestia nu spun ca n-or fi dar, sporadici, unul aici unul mai acolo, ce ai sa zici, cand ai sa afli ca in biserica catolica peste 85% dintre preoti sunt masoni, iar dintre cardinali toti pentru ca nu pot ajunge cardinali daca nu…asa cum era pe timpul lui Ceausescu, nu putea sa ajunga un episcop pe functie daca nu era pe placul regimului. Ce-ai sa te faci cand vei constata acest lucru, vei da cu stangul in dreptul… si…vei incepe iar sa te caiesti?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.