Fălticeniul – un oraş care respectă valorile literare

Editorialul ziarului "Vocea ta fălticeneană" nr. 15

Nimeni nu mai are timp pentru carte. Oamenii sunt tot mai grăbiţi şi aleargă tot mai tare după bani. Iar când prind un moment liber se trântesc în faţa televizorului şi se lasă împroşcaţi cu nimicuri şi prostii.
Pe fondul acestei indiferenţe publice, în faţa administratorilor sociali au ajuns să facă pe scriitorii tot felul de bezmetici lipsiţi de talent. E şi cazul Sucevei, unde un anume C. Arcu, procuror cu aere securiste, a ajuns să conducă – de fapt să ducă de râpă – o revistă literară care se vrea reprezentativă pentru judeţ. Cineva din conducerea judeţului a confundat un grefier cu un scriitor. Dovadă că acel cineva a petrecut ceva vreme în sălile de tribunal. Să fie vorba de Vasile Ilie, consătean cu Arcu, etichetat de Angela Furtună drept „monstru politic”? Ar putea fi aşa, pentru că V. Ilie răspunde de cultură la Consiliul Judeţean, iar soţia sa lucrează la Tribunal, fiind colegă a grefierului cu aere securiste despre care vorbeam.
Această bătaie de joc pe banii oamenilor, într-un judeţ care încă mai are valori literare, nu s-ar fi petrecut dacă am fi fost conduşi, măcar cultural, de la Fălticeni.

Aici există respect pentru literatură, iar acest respect se vede. Din acest respect s-au născut câţiva autori deosebit de valoroşi, mult peste valoarea celor născuţi şi formaţi la Suceava. Şi e evident că cei trei Lovineşti „clasici”, dar şi minunata Monica Lovinescu, chiar dacă născută în Bucureşti, Nicolae Gane şi Nicolae Labiş, care a urmat liceul Nicu Gane, sunt deasupra a ce a dat oraşul Suceava, ba chiar peste tot ce a dat ca valoare literară întregul judeţ.
Concluzia mea e simplă: aceşti scriitori talentaţi au găsit aici un mediu propice, un respect pentru literatură şi valoare, care a făcut să nu fie lăsaţi tot felul de păduchi literari să se cocoaţe peste ei, şi au putut astfel să se împlinească literar într-un mediu propice.
Respect pentru literatură şi pentru valoare ar trebui să existe peste tot. Nu necondiţionat, desigur. Există şi literatură stricătoare de minte, scrisă de oameni talentaţi. Dar fără acest respect literatura nu poate înflori.
Suceava nu are niciun scriitor renumit de foarte multă vreme din cauza politrucilor care se pretind scriitori şi a politicienilor care le înghit gogoşile. Le doresc fălticinenilor să nu ajungă niciodată aşa, ci să îşi păstreze inima deschisă spre literatura ziditoare şi gândurile curate, neatinse de minciuna impostorilor.

Reclame
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.