Cum ne alegem Consilierul Local?

Editorialul numărului curent din "Vocea (ta) fălticeneană"

Stimaţi fălticeneni, nu votaţi la întâmplare! Consultaţi cu atenţie listele electorale, care sunt afişate în holul Primăriei, identificaţi pe ele câţiva candidaţi pe care îi cunoaşteţi sau cu care familia dumneavoastră a avut tangenţe, care să fie într-o poziţie eligibilă (locurile 1-7 la partidele mari, locurile 1-3 la partidele mici) şi mergeţi şi discutaţi cu fiecare dintre ei. Pe listele de la Primărie le găsiţi şi adresele. Puneţi-le o problemă concretă: „nu am servici”, „nu avem gaz”, „nu avem canalizare” etc şi cereţi-le răspunsuri concrete: „se obligă să vă ajute sau nu, dacă vor fi consilieri?” Apoi vedeţi care dintre ei vi se pare cel mai convingător şi votaţi lista pe care e el.
Să nu mai privim politica de la depărtare. Aleşii noştri trebuie să ne reprezinte interesele. Iar interesele noastre sunt foarte concrete. Cum puteţi avea încredere că acel consilier îşi va ţine cuvântul? Nu puteţi avea, dar, dacă nu şi-l ţine, mergeţi la şefii lui de partid şi spuneţi-le asta. Şi spuneţi-le şi că nu îi veţi mai vota niciodată. Iar următoarele alegeri sunt foarte aproape, la sfârşitul anului acesta. Sunt convins că mergând pe această linie veţi reuşi să vă găsiţi până la urmă un reprezentant de încredere, care să şi facă lucrurile pe care vi le promite.
Dar şi candidaţii ar trebui să îşi cunoască votanţii şi să ştie foarte clar ce nevoi are fiecare dintre ei. Nu e vorba de o muncă titanică. Fiecare consilier ar trebui să aibă o listă cu trei-patru sute de oameni, ca un director de şcoală sau ca un comandant de companie, şi să ştie ce necazuri are fiecare dintre ei.
Raportul dintre alegător şi alesul său trebuie schimbat. Doar aşa putem face instituţiile Statului să funcţioneze cu adevărat în slujba cetăţeanului.
Nu vă daţi votul uşor, pentru că acest vot este singura dumneavoastră armă.

Anunțuri
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Comentarii

 • Emil Moise  On 17 Mai 2012 at 19:03

  Buna seara,

  Apreciez textul dumneavoastra si va doresc sa aiba efect! Cred ca ar fi bine daca ati convinge un ziar local sa vi-l publice, sau un post local de radio/tv care sa va invite sa il sustineti. Personal, nu cred ca vor face foarte multe persoane ceea ce spuneti, dar acesta e unul din lucrurile pe care multi dintre noi ar trebui sa le facem.
  O seara buna,
  Emil Moise

  • Marius Ianuş  On 17 Mai 2012 at 20:26

   Domnule Moise, textul a apărut într-un ziar local. Acest lucru este precizat la începutul său.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s