ÎNAINTEA UNOR ALEGERI NELEGITIME

Sunt nevoit să vă spun acum două lucruri care se bat cap în cap: vă îndemn să nu votați, dar, în același timp, susțin inițiativa politică a lui Iulian Capsali, cum o susțin și pe cea a celor de la Forumul Alternativa Creștină. Ortodocșii trebuie să intre în politică și să încerce să schimbe ceva și pe calea asta. Pentru că ne-a ajuns cuțitul la os. Dar…

Alegerile de săptămâna asta nu sunt legitime. Cel puțin, putem clama asta după ce ne-am convins ce e cu Europa de Vest. Cum bine spunea un oficial rus: ”Occidentul e o groapă de gunoi, chiar dacă miroase a lucruri delicioase

Femeia cu barbă rămâne o stârpitură sodomistă, chiar dacă se dă cu cele mai alese parfumuri.

Tot ce ne-a adus bun Europa, lucruri exclusiv de ordin material, ne-a adus în schimbul unor pierderi duhovnicești ireparabile.

România ar fi trebuit să fie invitată la un referendum ca să decidă dacă vrea să aparțină Uniunii Europene, iar acum putem clama faptul că acest referendum nu s-a făcut.

Decăderea morală a Occidentului e extrem de gravă și ea poate distruge nu doar România de astăzi, ci și pe cea de mâine. În Vest s-a ajuns la obligativitatea ca în poveștile spuse în grădinițe să nu se facă ”discriminări de gen”, așa că în grădinițe au început să se spună povești homosexuale! Vă dați seama la ce s-a ajuns?!

Bine spunea Vlădica Nicolai Velimirovici, marele sfânt al sârbilor:  Europa, care a văzut cândva Lumina Domnului Hristos, a ajuns locul cel mai întunecat de pe pământ, tocmai pentru că acolo unde a fost lumina cea mai mare, căderea întunericului stârnește bezna cea mai cumplită.

Alegerile sunt ilegitime, iar guvernanții noștri trebuie să fie făcuți conștienți de asta. La fel cum trebuie făcuți conștienți de faptul că există în România un important grup de practicanți ortodocși, care nu mai pot fi păcăliți cu ideea neimplicării Bisericii în politică.

Din păcate, dorința de a candida a lui Iulian Capsali ne-a arătat cât de dezbinați sunt creștinii. E foarte ușor să vezi – și să arăți cu degetul – părțile negative ale aproapelui tău. Iar unde își vâră naiba coada e încă și mai ușor. Și foarte greu să-i vezi părțile pozitive. Nu pot fi de acord cu cei care s-au dezis de acest candidat. Atitudinea lor e extrem de periculoasă, pentru că seamănă dezbinare tocmai acolo unde, după porunca Domnului din ultima Sa rugăciune, ar trebui să domnească unitatea. Ortodocșii trebuie să fie uniți cu orice preț.

Din păcate, atitudinea cea mai întâlnită e de a te dezice de cel care spune, în fapt, ceea ce spui și tu. Și mie îmi stă pe limbă să spun despre un scriitor ortodox că e paranoic, dar nu o voi face, deși, de fapt, el chiar suferă de la demonul ăsta, dar și de atitudinea despre care vorbesc mai sus. Mai bine îmi mușc limba. Așa cum e, e unul dintre puținii scriitori ortodocși din România. Și are lucrarea lui, chiar dacă dărâmă cu vorba și fapta unele din cele pe care le afirmă cu pixul.

Cam așa ar trebui văzut și Iulian Capsali de cei care, din felurite motive, nu îl au la inimă. Dacă cineva vrea să voteze la aceste alegeri ilegitime, mai bine să-l voteze pe el. E singurul candidat ortodox. Indiscutabil.

Și eu aș avea obiecții să-i aduc. Mă deranjează, de pildă, că nu a venit cu un plan clar al lucrurilor pe care le va face ajuns la Bruxelles. În locul lui, aș fi zis: dincolo de minutul săptămânal în care o să le vorbesc celor de acolo, minut care nu se știe ce impact va avea, voi face, de pildă, o revistă de popularizare ortodoxă, în o sută de mii de exemplare. Îmi voi alege consilierii dintre jurnaliștii, scriitorii și blogării ortodocși și voi investi 20.000 de Euro pe lună în această revistă.

Ei bine, pentru așa o lucrare – absolut necesară! – și eu aș fi spus acum să mergeți la vot, deși îmi e clar că nu ar fi legal/legitim.

Mai mult de atât, Iulian Capsali ar fi trebuit să înceapă deja o astfel de campanie de întemeiere a unei reviste. Și-ar fi făcut o echipă din jurnaliștii ortodocși de impact, cum sunt Fratele Vasile, Irina Bazon, Claudiu Târziu, Binevestitorul și atâția alții, și din scriitori ortodocși – Părintele Savatie, Ciprian Voicilă etc –, iar aceștia iar fi făcut campanie și i-ar fi asigurat succesul de la sine.

Așa… e greu să faci un val pe care să duci un om către… nimic. Măcar dacă ar fi mers pe ideea bunăstării personale, totul ar fi căpătat un mic sens. E un om cu zece copii, așa că banii alocați unei astfel de funcții ar contribui la bunăstarea unor oameni care au nevoie de ei, la rezolvarea unor probleme de viață. Și acesta poate fi un motiv întemeiat pentru cei care votează ca să-l voteze pe el.

Dar nu vă îndemn să votați. Dacă va candida în alegeri pentru funcții în Statul Român, îl voi susține (chiar și în paralel cu alți candiadați ortodocși).

Doamne ajută!

Anunțuri
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Comentarii

  • Gabriela  On 24 Mai 2014 at 13:24

    din putinul ce am citit de pe blogul dumneavoastra(spre rusinea mea) am aflat ca ati fost si la Schitul Rarau.ma puteti indruma si pe mine,cum sa ajund,din suceava sau mai bine sa vorbesc cu un taximetrist dar cred ca ma costa mult.multumesc Doamne ajuta

    • Marius Ianuş  On 26 Mai 2014 at 10:09

      Din Suceava luati trenul pana la gara Campulung Est (Atentie! Sunt doua gari in Campulung! Asta e prima dinspre Suceava), apoi mergeti pe drumul care urca in munte, pe langa gara. Pe jos ajungeti la manastire in doua ore si jumatate. Dar puteti avea sansa sa gasiti o masina. E bine sa va porniti de dimineata. La manastire, puteti sa ramaneti peste noapte (e bine de precizat, in ziua de azi…) Doamne ajuta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s