Securitatea a distrus presa românească

Înainte de 1989 toți angajații cu răspundere în presă erau fie activiști de partid, fie securiști.

După căderea lui Ceaușescu a urmat un deceniu „nebun”, în care s-au strecurat în presă mulți oameni care nu aveau nicio legătură nici cu P.C.R.-ul, nici cu Secu / SRI. Dar, la un moment dat, lucrurile s-au schimbat.

În redacții au apărut, de nicăieri, în funcții de conducere, tot felul de băieți, unii foarte tineri, care era evident că nu „făcuseră  carieră” scriind sau făcând emisiuni. Robert Turcescu e doar unul dintre ei. Dar e o cinste pentru el că a recunoscut că este ofițer sub acoperire.

Din păcate, nu e singurul caz – cam toate „vedetele” și „formatorii de opinie” din presa scrisă, vorbită și filmată ar putea să facă exact ce a făcut el. Și, tot din păcate, acum Securitatea e controlată de o fiară încă mai înverșunată decât Partidul Comunist: de iudeo-masoneria străină de interesele poporului român.

Din pricina acestor intruși ai securiștilor, o mulțime de oameni cu condei și pricepere jurnalistică, între care cred că sunt și eu, nu și-au găsit – și nu își găsesc – locuri în care să publice. Firește, ei sunt incontrolabili (sau „prea nervoși”, cum mă catalogau pe mine securiștii de la Institutul Cultural Român, care mi-au furat o revistă), pe când acești ofițeri acoperiți sunt profund controlabili, la o adică cu forța (oare cine i-a închis blogul lui Turcescu?)

Tot din pricina acestora, oamenii au simțit că presa nu îi mai reprezintă și i-au întors spatele. Azi sunt emisiuni de „dezbateri fulminante” care nu au nici măcar ratingul pe care îl aveau acum douăzeci de ani ziarele de mâna a treia.

În condițiile astea, ce a mai rămas din presa adevărată, din presa Adevărului, s-a refugiat pe internet, și trebuie căutată printre bloguri individuale, făcute, cred, cu destulă jertfă, cum e cel al Fratelui Vasile.

Dar va veni și Ziua când tot ce e acum ascuns se va vedea în lumină, de către toți. Ziua când fiecare va răspunde pentru faptele lui. Zi în care Robert Turcescu va avea cu adevărat un motiv de iertare.

P.S.: Securitatea nu a distrus doar presa românească, distrugere pe care eu am urmărit-o pe viu, dinăuntrul redacțiilor, ci și literatura română. Dar despre asta vă povestesc altcândva.

Reclame
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Comentarii

  • Iani  On 24 septembrie 2014 at 23:38

    Asa este, intelectualii romani crestini nu mai au unde sa publice. Nu numai ziaristi, dar si scriitori si altii din domeniul socio-uman. Daca nu esti mason, daca nu iti injuri poporul, daca nu esti sluga americanilor, Uniunii Europene, etc etc, esti rejectat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.