Să citim Apocalipsa corect!

„De va mai adăuga cineva ceva la ele, Dumnezeu va trimite asupra lui pedepsele ce sunt scrise în cartea aceasta; Iar de va scoate cineva din cuvintele cărţii acestei proorocii, Dumnezeu va scoate partea lui din pomul vieţii şi din cetatea sfântă şi de la cele scrise în cartea aceasta.” (Apocalipsa 22, 18-19)

Sunt mulți creștini care, căutând, cred, să-și apere pozițiile sociale și ierarhice câștigate, interpretează Apocalipsa după bunul lor plac, deformând sensul celor spuse acolo. S-a ajuns chiar la traduceri voit deformate, care să servească intereselor și mulțumirii de sine a acestora, ba chiar și la adăugarea unor cuvinte la citirea acestei cărți, cuvinte inexistente în ea. Dar asupra acestui fel de citire și interpretare Sfântul Ioan a pus anatemă:

„Şi eu mărturisesc oricui ascultă cuvintele proorociei acestei cărţi: De va mai adăuga cineva ceva la ele, Dumnezeu va trimite asupra lui pedepsele ce sunt scrise în cartea aceasta; Iar de va scoate cineva din cuvintele cărţii acestei proorocii, Dumnezeu va scoate partea lui din pomul vieţii şi din cetatea sfântă şi de la cele scrise în cartea aceasta.” (Apocalipsa 22, 18-19)

Cel mai disputat pasaj, din perspectiva lucrurilor care se întâmplă în lume la această oră, este cel din finalul capitolului treisprezece al Apocalipsei:

„Şi ea (a doua fiară – n.m.) îi face pe toţi, pe cei mici şi pe cei mari, pe cei bogaţi şi pe cei săraci, pe cei slobozi şi pe cei robi, să-şi pună semn pe mâna lor cea dreaptă sau pe frunte. Încât nimeni să nu mai poată cumpăra sau vinde, decât numai cel ce are semnul, adică numele fiarei, sau numărul numelui fiarei. Aici este înţelepciunea. Cine are pricepere să socotească numărul fiarei, căci este număr de om. Şi numărul ei este şase sute şaizeci şi şase.” (Tocmai numărul care apare pe toate codurile de bare ale produselor din această lume – cele trei linii mai lungi fiind citite de scaner ca fiind cifra șase…)

Cei care vor să ne convingă că aceste lucruri nu sunt pe cale să se întâmple se agață în primul rând de traducerea eronată a unor versiuni contemporane ale Bibliei: „îi silește pe toți” spune aceasta, în loc de „îi face pe toți”. Dar este o traducere greșită. La adresa http://biblewebapp.com găsiți Biblia în original, în greacă și în traducere engleză. Dacă puneți cursorul asupra unui cuvânt grecesc vă apar toate sensurile lui. Așa am aflat că în orginial este folosit cuvântul „ποιεῖ”, forma de persoana a treia singular, indicativ, prezent a verbului „ποιέω” care înseamnă „a face” (în engleză este echivalat prin „to make” și „to do”).

Așadar, traducerea corectă este cea prezentă în Bibliile românești vechi, dar și cea prezentă în traducerea clasică franceză (Louis Segond – „Et elle fit que tous, petits et grands” etc), în traducerea clasică italiană („Faceva sì che tutti, piccoli e grandi” etc) sau în cea engleză („And he causes all, the small and the great” etc).

Care e miza acestei discuții? Cei care folosesc eronat „a sili” ne prezintă un scenariu care este, cel mai probabil, o fantasmagorie a minților lor.

Diavolul, antihristul sau/și profetul mincinos își vor trimite slujitorii la noi i-ar aceștia ne vor întreba: „Te lepezi de Hristos?” Cei care se leapădă vor primi semnul fiarei, pe mâna dreaptă sau pe frunte, iar cei care nu se leapădă vor fi scurtați de cap. Într-un cuvânt, însemnarea cu semnul fiarei, care va fi evident, zic ei, ce reprezintă, va avea, potrivit acestora, un caracter conștient și condiționat.

Teoria lor ar putea fi rezumată la asta: în momentul lepădării de Hristos sau/și în cel al primirii peceții, omul va fi conștient. Ba chiar unul dintre ei nu s-a sfiit să adauge acest cuvânt, „conștient”, alături de cuvintele Sfântului Ioan. Dar cât de conștient e omul, mai ales cel dinafara Bisericii, acum? Diavolul lucrează dintotdeauna prin amăgire, prin vicleșug, cum se va transforma dintrodată într-o ființă de o sportivitate uluitoare care vine la tine și îți propune să răspunzi prin da sau nu? Oare nu a amăgit deja milioane de suflete ducându-le în iad într-o stare de inconștiență totală?

Dar lepădarea de Hristos are loc prin păcat și prin îndepărtarea de Dumnezeu, iar primirea însemnelor satanei poate fi inconștientă. Informația pe care o are rațiunea nu este aceeași cu informația pe care o are sufletul. Dacă sufletul omului nu are putere asupra rațiunii, cum va ști omul Adevărul? Cât de conștienți sunt adolescenții care își tatuează pentagoane sataniste peste tot?

Eu însumi am fost indus în eroare și, fără a mă îndoi o clipă că trăim vremuri apocaliptice și că cipurile nu trebuiesc acceptate nici măcar pe acte, darămite în corp, am folosit traducerea greșită într-unul dintre articolele mele. Dumnezeu să mă ierte!…  Nu am cercetat problema cu atenția cu care s-ar fi cuvenit. Am avut totuși o tresărire legată de acest cuvânt „silește”, dar mi-am zis să nu mă amestec în traducerea „Bibliei Ortodoxe”. Ar fi trebuit să o fac. Sper că nu am smintit pe nimeni…

Acum, descoperind niște lucruri foarte interesante într-un articol al fratelui Vasile și într-unul din comentariile la acest articol (cel în care e citat Sfântul Nicolae Velimirovici), mă grăbesc să îmi îndrept greșeala.

Așadar, traducerea exactă e „a face să” iar acest cuvânt, spre deosebire de „a sili”, nu presupune neapărat forță din partea călăului sau conștientizare din partea victimei, ci poate presupune și înșelăciune.

Lumea se duce de râpă – iar acest lucru e evident. Sunt ridicate pe postamente de dejecții parfumate toate femeile cu barbă, toți delincvenții și toate prostituatele, în încercarea de a distruge ultima urmă de moralitate din rândul oamenilor. Sunt amestecate toate limbile, toate credințele, toate populațiile, în încercarea de a obține un om unic, împătimit, imbecilizat, robotizat și controlabil la modul desăvârșit. Un om preferabil sodomist, care să nu se mai reproducă pe cale naturală pentru că, nu-i așa?, populația globului ar fi – zic ei – prea mare… Ni se pregătesc un stat unic, o religie unică și, în cele din urmă, o unică închisoare, în care trebuie să fim prinși complet imbecilizați, lobotomizați, cu zâmbetul fals al consumerismului și plăcerii de-o clipă pe buze… Pașii către această închisoare sunt aceeași în întreaga lume – cipurile, legalizarea așa-ziselor căsătorii homosexuale, educarea copiilor în spiritul acceptării homosexualității și a impregnării de aceasta și amestecul culturilor au pornit în același timp peste tot, în jungla din Congo ca și pe Wall-street.

Cu toate acestea mulți dintre noi, chiar și mulți dintre creștini și fețele bisericești se agață de această viață… Dar ce împlinire am putea găsi în viața aceasta sfărmicioasă și în plăcerile ei înșelătoare? De ce să ne agățăm de această lume a diavolului? Așa că să strigăm și noi, împreună cu cei care vor trăi: „Vino, Doamne Iisuse Hristoase!”

Anunțuri
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Comentarii

 • Ioan C.  On 22 Octombrie 2014 at 20:11

  O viziune a Sf. Ioan de Kronstadt:
  “Si iata, am vazut o multime de oameni, tineri si batrâni, îmbracati în straie ciudate, carând o stea imensa în cinci colturi; la fiecare colt atârnau câte doisprezece draci; în centru, satana însusi sta protapit cu niste coarne zdravene, cu capatâna de paie, iar din gura îi curgeau balele veninoase peste norod, de-a valma cu cuvintele: „Sculati voi cei pecetluiti cu blestemul…” Imediat s-a prezentat un cârd de draci, punându-le la toti pecetile: pe frunte si la mâna dreapta. L-am întrebat pe Staret: „Asta ce inseamna?”.
  – „Acestea-s pecetile antihristului”. Mi-am facut semnul crucii Si l-am urmat pe Staret. […]
  Toti au cazut la pamânt si i s-au închinat [Antihristului], iar el a început sa le puna peceti pe frunte si pe mâini, ca sa primeasca pâine si sa nu moara de foame si sete.”
  Sursa: http://ioandekronstadt.wordpress.com/profetii/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s