O pictoriță a Crucii: Ioana Todor

ioana todorÎmi e foarte greu să vorbesc despre această pictoriță ieșită din tipare. Ce m-a făcut atent la ea? Care a fost lucrarea care m-a uimit și a creat o legătură deosebită între mine, ca admirator de frumos, și creația acestei artiste? Cred că totul a început cu „Oamenii de hârtie”…

Oamenii de hârtie sunt invenția Ioanei Todor (Bohălțeanu) la un atelier de origami. O întreagă serie de omuleți, răsuciți din șervețele de hârtie, închipuind o adevărată sală de bal a imaginației, cu prințese leneșe și mofturoase așteptâdu-și prinții galanți, descinși din calește de basm cu brațele încărcate de flori și miresme, cu tinere plutind în liniștea albastră a serilor, ridicate de la pământ de aburul nelumesc al dragostei, la capătul unor alei nesfârșite, sau întinse pe stâncile de la țărmurile mării, ca niște efigii ale îndepărtării și melancoliei, o serie năucitoare în simplitatea și frumusețea ei, în romantismul ei debordant, atotcuprinzător.

oameni de hartie 4M-a surprins apoi o imagine în care patru omuleți de plastilină, albi, stăteau într-o tăcere năucitoare – așa mi s-a părut! – pe o masă de lemn lucitoare. Senzația de tăcere venea din aerul straniu al celor patru, din figurile lor înmărmurite în gesturi frânte deasupra unei nedumeriri.

Mi-a plăcut și „Zestrea” o serie de picturi ilustrând perne, în culori neobișnuite, sugerând melancolia înserării sau a despărțirii de copilărie.

Dar expoziția și seria pe care mi-aș fi dorit să o văd cel mai mult, între creațiile Ioanei Todor, ar fi fost „Chipuri de pocăință”. O reflecție dramatică, dostoievskiană, asupra păcatului și asupra încercării de a te rupe de acesta.

Mi se pare că acum, în seria de peisaje de la Poiana Mărului, dedicate memoriei lui Horia Bernea și amintirii școlii inițiate de acesta, Ioana Todor a ajuns la o adâncire a sensului picturii în Adevărul Etern care vădește o împlinire artistică demnă de un pictor clasic.

capita-de-fan-si-piatra-craiuluiO căpiță de fân e înălțată parcă la cer, transfigurată într-o biserică, de cei doi pari care o străbat, închipuind o cruce, o binecuvântare profilată pe munți.

O cruce tradițională năpădită de florile câmpului ne amintește prin desenul ei unduios de comparația făcută de Mântuitorul între Crucea Sa și șarpele înălțat de Moise în pustie.

O clopotniță ireală, alungită spre cer ca un semn al mirării, ne reamintește parcă fragilitatea conținutului nostru uman și puterea Lui Dumnezeu. În această pictură, subiectul principal e perspectiva, locul de unde se  vede, de aici, cumva metafizic, se desprind înțelesurile ei.

Iar o casă năpădită de alte flori minunate redă întregului o persectivă umană, sărbătorească.

DarDacă Dumnezeu va mai ține pământul o sută de ani, probabil că pânzele Ioanei vor fi la fel de căutate cum sunt azi cele ale lui Grigorescu, Tonița sau Luchian.

Să ne bucurăm, deci, că avem în apropierea noastră, în Ortodoxie, o pictoriță cu un asemenea talent și să ne dorim să semneze cât mai multe și cât mai frumoase pânze.

Și să își păstreze acest stil copleșitor, cumva înverșunat, dobândit prin adâncirea în fiecare temă pe care Dumnezeu o întinde, ca pe o capcană cerească, înaintea pașilor imaginației ei.

Vă invit să descoperiți mai multe pe blogurile ei ( http://ioanabohalteanu.wordpress.com și http://ioanabohalteanu.blogspot.ro ) sau pe siteul pe care își vinde pânzele (pe sume foarte mici): http://www.onlinearts.ro/artisti/todordani-1614/arta.html

Anunțuri
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Comentarii

 • Iani  On 18 Octombrie 2014 at 17:47

  „cu prințese leneșe și mofturoase așteptâdu-și prinții galanți, descinși din calește de basm cu brațele încărcate de flori și miresme” – cred ca ar putea sa o faca si pe Irina Bazon din hartie

 • evtodiev  On 22 Octombrie 2014 at 18:50

  off topic:
  Planeta Ortodoxiei – Albania și România

  Planeta Ortodoxiei – Bulgaria și Serbia

  Paisie Aghioritul: Ultimii ani din viata pamanteasca

  desenul Peresvet și Osleabea cunoscut ca Bătălia de la Kulikovo – desene animate rusești produse de Patriarhia Moscovei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s