Mai există daci? Cine sunt ei?

Scriu acest articol nu pentru că aș crede că el are vreo semnificație duhovnicească, ci pentru a-i lămuri pe câțiva prieteni ai mei care s-au lăsat furați de niște teorii ale unor oameni cărora le place să refacă istoria după capul lor, să o mitizeze sau demitizeze fără rost.

Se fac în prezent cercetări asupra ADN-ului uman. Pe baza acestor cercetări s-a ajuns la niște asemănări între ADN-urile mai multor oameni dintr-un areal apropiat, care au dus la concluzia existenței unui strămoș comun. Cercetătorii au ajuns atât de departe, încât pe baza cercetării ADN-ului nostru pot stabili atât cel mai apropiat strămoș comun masculin al nostru și al altor oameni (pe baza unui cromozom numit „Y-DNA”), cât și cel mai apropiat strămoș comun feminin (pe baza altui cromozom, numit „MT-DNA”).

În lumina acestor cercetări, răspunsul se desprinde limpede: DA, mai există daci, și putem vorbi chiar de două „rezervații” trace, una fiind a românilor din Basarabia, cealaltă fiind Bosnia.

De asemenea, această populație sedentară, vechi europeană, e înrudită primar cu populațiile din sudul Scandinaviei, care au și ele un fel de „rezervație”, un loc unde sunt majoritare, în zona de Sud a Suediei și Norvegiei, în Danemarca și în Nordul Germaniei. E foarte clar că acest neam izvorât din Balcani, căruia ei îi spuneau „arian”, e chiar acela care apărea în ideologia nazistă ca fiind „neamul superior”, cel care „ar trebui”, potrivit acelei ideologii, „să stăpânească de drept lumea”.

Priviți. În Basarabia, Bosnia și Sudul Suediei (dar și în Sardinia!) peste 50% din populație are acest strămoș comun masculin numit de cercetători „I” (75% la bosniecii croați):

Haplogroup_I

Alături de acest neam, ulterior, au venit în Europa alt neam, sau alte două neamuri, înrudite între ele primar: „indo-europenii” apuseni (R1B), care sunt majoritari în Vestul Europei, și „indo-europenii” slavi (R1A), majoritari în Polonia, în Ucraina și în Rusia europeană. Iată răspândirea lor, încep cu slavii:

R1amap

Iată-i și pe apuseni:

Haplogroup_R1b

La nivelul României, fără Basarabia, lucrurile ar sta cam așa:

 • Traci / Proto-europeni (Haplogrupul I): peste 30% din populație
 • Indo-europeni slavi (R1A) (ungurii sunt într-o proporție de 50% aici, dar secuii nu): aproximativ 20% din populație
 • Asiatico-europeni apuseni (R1B): aprox. 15% din populație
 • Orientali/Meridionali (J – aici 40% dintre cei care se declară evrei, mulți secui, dar și peste 40% dintre aromâni): aprox. 15% din populație
 • Nord-africani (E1B1B – aici și 30% dintre cei care se declară țigani): aprox. 15% din populație
 • Alte neamuri (între care Y-haplogrupul-ul H – țiganii): aprox. 5% din populație

La nivelul României Mari:

 • Traci (I): peste 35% din populație
 • Slavi (R1A): aprox. 25% din populație
 • Apuseni (R1B): aprox. 15% din populație
 • Orientali/Meridionali (J): aprox. 10% din populație
 • Nord-africani (E1B1B): aprox. 10% din populație
 • Alte neamuri: aprox. 5% din populație

Se fac și studii pe bază de apartenență etnică, iar în urma unui astfel de studiu a rezultat că 48,1% dintre cei care se declară români aparțin haplogrupului I, trac. Verificați, vă rog (click). Nu există încă un studiu de referință, cel citat a avut sub o sută de subiecți, dar ne putem imagina, realist, pe baza datelor prezentate mai sus, că la nivelul celor care se declară români descendența tracă este de peste 40%.

Sunt destule materiale pe internet cu care puteți verifica aceste informații. Existe mici diferențe între diferitele surse, poate pentru că aceste cercetări sunt încă la început. Am văzut și liste pe care haplogrupul I, majoritar și acolo în Bosnia, era trecut cu valori mici – de aproximativ 25% – în Basarabia și valori mai mari – de peste 35% în „țară”, dar ceva (o anumită intuiție și cunoașterea tipurilor umane de dincolo de Prut) îmi spune că acestea sunt deja „interpretări” politice ale datelor. O Moldovă unitară sanguin ar da loc multor idei separatiste în Basarabia, idei de tip „Moldova Mare”, care deja cam există… Să mă ierte Dumnezeu dacă greșesc!

Pentru cei interesați de identificarea tipurilor de fizionomie tracă: căutați imagini cu oameni ai locului din Mostar (Bosnia) și Split (Croația). Trei din patru oameni de acolo sunt descendenți ai tracilor. Vă dau eu un mic exemplu: din poza aceasta (click), în afară de fata cu părul vopsit în roșu, asupra căreia nu mă pot pronunța, ceilalți trei protagoniști sunt traci. (Sigur, în cazul oamenilor tineri e mai ușor de făcut diferențieri la nivelul fizionomiei. Apoi intervin alte fenomene, „urmele timpului” și ale păcatelor.)

Dar să ne vedem noi mai ales de lupta noastră duhovnicească și de mântuirea noastră!

Doamne ajută!

Anunțuri
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Comentarii

 • George Valah  On 20 Februarie 2015 at 21:01

  Interesant si… irelevant. Pentru ca abordarea dpdv genetic e oarecum nepotrivita. „Dacii” cuprindeau cca 200 de triburi iar unirea era in primul rand „culturala” si „religioasa”, apoi a tipului de arme folosite si tehnicilor militare, si la urma de obarsie genetica comuna (sau nu). Si nici „dakka” nu era denumirea pe care ei insisi si-o atribuiau, ci mai mult celelalte popoare ii numeau astfel („cutitarii” nu e o denumire „sacra” ci una de a-ti ingrozi dusmanul!)
  In rest f bun articolul si as fi avut si alte dovezi interesante care sprijina originea daca a suedezilor, popoarelor germanice, cum „engleza” a fost „formata in leaganul limbii dacice”, etc… 🙂

  • Marius Ianuș  On 21 Februarie 2015 at 13:48

   Măi, George, ia nu mai umbla tu cu cioara vopsită zicând că-i papagal!
   Abordarea din punct de vedere genetic e cea mai potrivită.
   Pentru că doar ea poate distruge o mulțime de idei prefabricate (De felul celor emise de tine – anume că „unirea dintre ei era in primul rand etc” – de unde știi tu, măi, așa ceva? A venit la tine Burebista și ți-a spus?)
   În lumina studiilor ADN-ului de acum putem spune clar că neamurile s-au amestecat pe aici după ce dacii se definiseră foarte bine ca neam. Ei sunt un popor proto-european (singurul între neamurile de azi). Ceilalți au venit peste și după ei. Și ne putem imagina că nu s-au amestecat de la bun început.

 • acratia2  On 18 Martie 2015 at 18:32

  Dar ce, dacii sunt vreo specie biologica? Asta sunt popoarele pentru tine, bre Ianus? Aman aman. Si despre români ce zici tu, Ianus, din perspectiva haplogrupurilor tale? Sau te pomeni ca n-or fi existand, asa, din punct de vedere genetic?

  • Marius Ianuș  On 18 Martie 2015 at 21:00

   Măi, tu știi ce înseamnă cuvântul „neam”?
   Acum îți răspund: da, dacii erau un neam, între ei era o legătură de sânge (iar studiile ADN-ului o dovedesc – vezi situația din Bosnia și sudul Croației).
   La a doua întrebare, dacă românii mai sunt un neam, îți răspund în felul următor: jumătate dintre ei sunt, continuatori ai neamului dac. Restul sunt venetici, oameni aduși aici de feluritele imperii care au râvnit această țară, oameni care țin, de fapt, de alte neamuri. Și te întreb acum pe tine: care dintre aceste două jumătăți ale populației României sunt adevărații români?
   Doamne ajută!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s