Drăjan de la Dârja…

Toate teoriile mele în privința originii sârbești a numelui meu de familie (Drăjan) și a unei eventuale descendențe sârbești s-au năruit. Numele Drăjan (fost cândva Dârjan, probabil) vine de la toponimul satului Dârja (jud. Cluj), aflat la 20 de kilometri de satul unde s-a născut taică-miu, Cernuc (jud. Sălaj). (Aceste toponime au, într-adevăr, origine slavă, dar asta ține și de faptul că limba bisericească a României a fost multă vreme slavona.)

Din păcate, cercetările care m-au dus acolo au pornit de la ceva mai complicat – dacă taică-miu a fost botezat greco-catolic sau nu – și m-au aruncat în ceva și mai complicat. Se pare că taică-miu, botezat în decembrie 1947 sau la începutul anului 1948, înainte de revenirea unora dintre preoții greco-catolici la ortodoxie, a fost botezat, de preotul Hossu de la Cernuc, greco-catolic.

Și eu ce fac acum, când e cam pe ducă (semiparalizat, după un atac vascular cerebral)? Îl botez la noi (ceea ce nu știu dacă voi reuși, pentru că nu e prea iubitor de biserică) sau îi aduc un preot greco-catolic să-l spovedească?

Anunțuri
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Comentarii

 • acratia2  On 29 Martie 2015 at 10:31

  Si ortodocsii si catolicii si protestantii marturisesc un singur botez, pentru aceea nimeni nu poate fi rebotezat in alt rit sau cult, ci botezul este recunoscut. Ca sa intre in Biserca Ortodoxa trebuie doar sa o ceara (si sa i se faca o mirungere, daca nu ma insel). In orice caz, botezul lui greco-catolic valoreaza cat un botez ortodox get-beget.

 • Iani  On 30 Martie 2015 at 1:01

  Stai frate langa tatal dumitale si ingrijeste-l, lasa drumurile pe la manastiri in perioada asta. Asta e slujirea pe care ti-o cere Dumnezeu acum, sa iti ajuti tatal.
  In ce priveste confesiunea, intreaba-l daca e ortodox sau greco-catolic, sa inteleg ca de la botez incoace nu a mai calcat intr-o biserica ? Cu sotia lui s-a casatorit in rit ortodox, copiii si i-a botezat ortodocsi ? Daca da, cheama-i un preot ortodox sa il spovedeasca si intreba preotul asupra chestiunii respective.

  • Fratele începător Marius  On 30 Martie 2015 at 1:48

   Taică-miu a fost spovedit și împărtășit deja. Tu ce mai faci, măi Iani?

  • Fratele începător Marius  On 30 Martie 2015 at 10:48

   Iar sfatul tău, dragă Iani, e destul de lumesc.
   Dacă e să-ți cauți misiunea în lume, imediat ți-o găsești.
   Că lumea nu stă, tot timpul îți dă ceva de lucru…
   Dacă ieși din lume înseamnă că le lași pe toate ale lumii în grija Lui Dumnezeu.
   Crezi că nu poate avea grijă Dumnezeu de tatăl meu mai bine decât mine?
   Dacă ai fi citit ultimul capitol din Calea Pelerinului, cel de la Mănăstirea Oașa, ai fi înțeles că mie mi s-a descoperit, în această chestiune, Voia Lui Dumnezeu.
   Doamne ajută!
   Marius

 • Diana Sandru  On 31 Martie 2015 at 13:58

  Slava Domnului ca aveti bucurie cu tatal dumneavoastra! Rugati-va si pentru Alexandru, un batran de 89 ani de la un camin de batrani care e cam inselat de teosofie(teozofie?). Este prof. dr. ing. in metalurgie si a fost metalurg sef la MEFIN Sinaia. Mi-a fost sef. Este in deznadejde si mi-e greu sa-l ajut cu o vorba buna caci avem limbaje diferite cand e vorba de credinta. Incerc cu o rugaciune si de aceea v-am rugat si pe dumneavoastra sa va rugati pentru el. Post usor in continuare! Doamne-ajuta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s