O vreme de Săptămâna Mare…

NOU (6 aprilie 2015): Observam, în articolul de mai jos, că Dumnezeu vrea să îi trezească și pe catolici. Dar iată că acum se vădește că și noi avem nevoie de semne și minuni, așa că, la Brașov cel puțin, a început o săptămână mohorâtă, cu o lapoviță intensă, urmată de o ninsoare viforoasă, cu ceață și zăpezi, care ne dovedește că și Dumnezeu participă la amintirea suferințelor și jertfei Fiului Său. După acest început de săptămână, cred că Vinerea Mare și Duminica noastră vor fi mai ceva decât cele ale catolicilor.

ȘI MAI NOU (10 Aprilie 2015): Previziunile mele nu s-au adeverit, iar vremea din această Săptămână a Patimilor ortodoxă s-a dovedit una foarte frumoasă, cel puțin la Brașov (dar se pare că în toată Europa)… Se poate și ca vremea închisă care a fost vineri și luni, 3 și 6 aprilie (Vinerea Mare la catolici și Lunea Mare la noi), să fi fost, de fapt, un avertisment pentru catolici. 

Dacă m-ar fi pus cineva să aleg o vreme pentru o Vinere Mare, aș fi ales exact vremea care a fost ieri, 3 Aprilie 2015, la Brașov. Ninsoare abundentă și un viscol tăios și înghețat, care spulbera păturile de zăpadă așternute pe câmp.

Dar, cum poate că știți, nu la noi, ci la catolici a fost Vinerea Mare. Cum pe aici nu prea sunt greco-catolici, e clar că „destinatarii” acestei întâmplări neobișnuite, a acestei zile viforoase de iarnă în aprilie, nu suntem noi, ci secuii, ale căror sate încep la cinsprezece kilometri de Brașov.

Iar ca explicații posibile mă gândesc la două: fie, cel mai probabil, s-au îndepărtat de Dumnezeu, iar El, în marea Sa iubire pentru oameni, caută să-i aducă la sine cu orice preț, așa că face minuni mari ca să deschidă ochii inimilor lor; fie sunt, în potriva așteptărilor noastre, un neam vrednic și credincios, iar Dumnezeu le răsplătește credința.

Nu e prima dată când observ concordanța dintre anumite sărbători și vreme. Ea poate fi văzută, de fapt, la scară mai mică, în fiecare săptămână, în fiecare vineri și în fiecare Duminică.

Iar dacă în noaptea de sâmbătă spre Duminică și Duminică dimineață vremea va fi deosebit de frumoasă, am putea spune că minunea s-a desăvârșit. (Nou: iar sâmbătă noaptea vremea se potolește și iese pe cer o lună mare, deosebit de frumoasă.)

Știu că mulți ultraortodocși vor scoate kalașnikoavele la mine

din pricina acestui articol, dar n-am ce să le fac. Vremea e vreme, nu o poate răstălmăci nimeni… Iar ziua de ieri, la Brașov, a fost cu totul și cu totul neobișnuită.

Sunt convins că vom vedea acest contrast între ziua de vineri și cea de duminică și săptămâna viitoare, când e Paștele pentru noi. Dar nu știu dacă va fi atât de accentuat cum pare că va fi acum, deși și noi am cam avea nevoie de minuni… Sau poate accentele vor fi puse în Moldova. Cam așa merge vremea pe la noi – și a observat și un vecin al meu de la Humor („la Brașov vremea merge pe nou, iar aici pe vechi…”, îmi zicea el).

Nu fac apologia catolicismului. Credința mea e că Dumnezeu vrea să îi întoarcă la Sine pe toți păcătoșii. Iar principiul după care mă ghidez a fost enunțat de Părintele Rafail Noica: noi știm că în Biserica Ortodoxă există mântuire, iar dacă există și în afara ei nu știm.

Anunțuri
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s