Scrisoare deschisă lui Daniel Cristea Enache

Dragă Daniel,
din pagina pe care o dedici „Măștii” în ultimul număr din

„România literară”, cel apărut la 22 ianuarie și ajuns la mine azi, 27 ianuarie (dar văzusem anterior două pagini din el), eu înțeleg trei lucruri:

1. Că poezia tradițională românească „îți miroase”. Da` „îți miroase” bine de tot.

Aici răspunsul meu e ferm: dacă Dumnezeu va mai ține lumea asta 50 de ani, ceea ce nu prea cred, și dacă România va mai rămâne țară creștină și românească, acele versuri pentru Măicuța Domnului pe care le consideri tu neizbutite, dar care sunt foarte bune, vor fi studiate de copiii copiilor tăi în școală. În clasele primare, ce-i drept, pentru că sunt niște versuri simple, e adevărat…

Iar toate modernismele și postmodernismele care îți plac ție vor pieri în fundurile bibliotecilor. Toată acestă literatură străină oamenilor – și străină în sine – va mai fi văzută doar ca o a doua avangardă, ridicolă, lipsită de sens.

Tot ce ați publicat voi în RL din candidații și premiați de la Botoșani nu e decât o proză searbădă. Și nimic din acele pagini nu va rămâne în literatura română. Nici măcar un singur vers!…

(Dar disputa noastră poate fi rezumată la o frază: Tu îi arunci la coș pe Coșbuc și Eminescu și îl slăvești pe Ezra Pound, sau pe tovarășul Paler?!, iar eu nu-i dau pe Coșbuc și Eminescu pe o mie de ezra pounzi…)

2. Mai înțeleg și că nu-ți place Căpitanul, nu-ți plac legionarii și nu-ți place viziunea mea -„fundamentalist ortodoxă”, cum zici tu – asupra lumii. Mare minune! Pe când vroiam să pun bombe și să arunc în aer totul, viziunea mea îți plăcea! Și de ce citezi doar înjurăturile din versurile mele mai vechi? Tu ești întreg la cap?!

Dar îți mulțumesc că ai citat masiv din aceste idei „fundamentaliste”. Poate vor fi cititori ai revistei voastre curioși să le cerceteze.

3. Și mai înțeleg și că ești nevoit „să faci frumos”, ești în gașca „lor” și joci așa cum ți se cântă. Așa că… „gata cu Ianuș!”, care vă atacă. Marii tăi scriitori de azi înainte sunt „nobelarzii” pușcăriabili G. Chifu și V. Vosganian, propunerile de senectute târzie ale d-lui Manolescu! Îmi pare rău, dar pe asta nu ți-o voi trece ușor.

P.S.: Am văzut că te răfuiești în pagina dedicată cărții mele și cu prefațatorul ei (și contestatarul găștii voastre), Paul Cernat. În locul tău, m-aș feri de o asemenea dispută. Nici statura morală (cât vreme ești în solda unui… Chifu!) și nici priceperea literară nu ți-o recomandă.

Totuși, ce ai în cap? Te-ai suit într-o barcă pe cale să se scufunde… Ferice de Cosmin Ciotloș că l-a luat Dumnezeu din ea la timp! Nu crezi că roata se va întoarce, foarte curând?!

Nu te pot înțelege.

Marius, Fra+ele

O nouă scrisoare către D.C.E.: 

Scrisoare deschisă unui cronicar-tonomat

Reclame
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Comentarii

  • Grigore  On 4 februarie 2016 at 0:48

    Domnule Cristea Enache, afirmi ca Marius Ianus a aderat „la falanga celui mai primitiv şi xenofob ortodoxism” ? 🙂 Bine ca nu a aderat la falanga celui mai sofisticat si românofob globalism, domnule !!! Ca majoritatea intelectualilor tradatori.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.