Presa antisistem și exagerările ei

Din păcate, mulți dintre jurnaliștii ortodocsiști de pe internet se lasă prinși într-o capcană relativ ușor de evitat: dacă există o conspirație, atunci totul face parte din ea, par să spună ei. Și sunt alimentați cu tot felul de inepții, tocmai pentru a li se decredibiliza și cele în care au dreptate.

O să încerc să fac un top al acestor aiureli:

1. „Pământul nu e rotund!”…

Și atunci de ce dacă te urci pe un munte de 1000 de metri vezi de douăzeci de ori mai departe decât de la poale și de zece ori mai departe decât de la jumătatea acelui munte? De ce vedem umbra Pământului pe Lună, în cazul eclipselor de lună, de ce e această umbră rotundă și de ce se vede această eclipsă doar într-o parte a Pământului? De ce ni se pare că o rachetă, după ieșirea din atmosfera terestră, se înclină și înaintează paralel cu Pământul? De ce orarele avioanelor și vapoarelor care străbat Emisfera Sudică confirmă teoria pământului rotund? Și cum rămâne cu miile de înregistrări din afara atmosferei terestre? Toate sunt falsuri?!

2. „Părintele Arsenie Boca lucra cu necuratul”…

Dar de asta l-au acuzat și pe Domnul Hristos: „Cu domnul demonilor scoate El pe demoni”… Minunile Părintelui Arsenie Boca sunt minuni limpezi, făcute întru slava Lui Dumnezeu.

3. „Nu există poluare!” sau „Poluarea nu afectează clima!”

În primii ani de facultate am scris o mică poezie, intitulată „Pastel”, în care spuneam: „Și niciodată în poemele mele nu va ninge atât de frumos / ca în Aprilie la Brașov… etc” Ce m-a frapat când am scris acest poem – și de asta l-am și scris, de fapt – e că niciodată până atunci nu văzusem să ningă în luna Aprilie. Mi se părea ceva uluitor (dar și foarte frumos, recunosc). Acum e ceva la ordinea zilei. În copilăria mea temperaturile nu atingeau valorile pe care le avem acum, verile. De fapt, mai nou avem două anotimpuri mari – vara și iarna – și două scurte, lapidare perioade de tranziție între ele, care durează cel mult câte o lună. Există poluare, iar ea e evidentă și în numărul de morți de cancer cu care ne confruntăm azi.

Îmi pare tare rău pentru cei care se lasă duși de nas de aceste „descoperiri”. (Dar mai sunt și altele: reptilieni, OZN-uri etc, mai puțin vehiculate la noi, dar foarte în vogă în Occident… Cum spuneam, cred că cei care ne conduc spre dezastru le-au băgat pe toate în povestea asta conspiraționistă, anume ca să o discrediteze.) Îi avertizez pe toți cei care scriu căutând să facă o lucrare creștină că, dincolo de ce ar putea spune oamenii, și-au asumat o răspundere foarte mare în fața Domnului Hristos. Cum se vor prezenta în fața Lui dacă ei mai mult ascund/obnubilează Adevărul decât să Îl descopere? Da, chiar asta fac, în condițiile în care suntem acuzați în masă că am fabrica „știri false”.

Procesul de detoxifiere a blogurilor lor e simplu: să îi identifice pe acei comentatori sau pretinși amici care le-au exploatat setea de senzațional și i-au împins spre asemenea afirmații și să nu se mai lase influențați de ei. Iar în cazul în care ei înșiși s-au lăsat captați de asemenea aiureli, să încerce să își limpezească gândurile strâmbate de potrivnic.

Altfel, pot arunca toată blogosfera ortodoxă în această groapă de gunoi a „știrilor false”, care ni se pregătește.

Cât despre relațiile dintre blogării antisistem, care sunt, în general, tensionate, cred că trebuie să vedem în primul rând punctele pe care le avem în comun și obiectivul și să trecem cu vederea diferențele. În caz contrar, ne lăsăm dezbinați și Sistemul ne învinge.

Reclame
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.