Cum vom trăi în munți?

NOU: ATENȚIE! În acest punct, al anului 2015, sfârșitul nu e la ușă, ci se întrezărește undeva la orizont. Nu va fi azi sau mâine, ci peste câțiva ani sau peste câteva zeci de ani. Trebuie să vină mai întâi lepădarea Credinței, iar apoi să se manifeste antihristul. Așa ne-a învățat Sfântul Pavel în A doua Epistolă către Corinteni, capitolul 2. Mai e un pic de timp să ne pregătim. Iar cel mai important lucru pe care trebuie să-l învățăm, cel prin care le vom învăța pe toate celelalte este…:

RUGĂCIUNEA. Să ne mărim în fiecare an canonul, până ce ajungem la o măsură duhovnicească bună. Dacă anul acesta facem 60 de metanii și 200 de închinăciuni mari pe zi, anul următor să facem 70 de metanii și 250 de închinăciuni mari pe zi – și tot așa. La fel cu rugăciunea minții. Un an o spunem o jumătate de oră pe zi, cu voce tare. Al doilea an o oră pe zi – etc. Cât suntem în putere, canonul de rugăciune trebuie mărit în fiecare an.

Abia în al doilea rând să ne gândim la…:

SUPRAVIEȚUIRE: Pentru o vreme se va mai putea trăi/supraviețui creștinește în sau pe lângă mănăstiri. Dar apoi, după ce unele dintre acestea vor cădea? Cred că a venit vremea să ne gândim la ascunzișuri în care am mai putea viețui o vreme în libertate.

Sunt multe filmulețe pe youtube care prezintă tehnici de supraviețuire. Dar foarte puține sunt aplicabile în condițiile din vremurile ce vor urma. Cei care se vor refugia în munți nu pot să ia cu ei aparatură electronică (telefon mobil, laptop, i-pod, radio cu baterii etc) pentru că această aparatură poate ajuta la identificarea, localizarea și prinderea lor. Ei nu vor putea să iasă ziua în amiaza mare pe râuri și lacuri ca să pescuiască, pentru că acest lucru va fi interzis. Ei nu vor putea trăi în hamace, pentru că iernile din zona noastră nu sunt la fel cu cele din jungla ecuatorială. Ei nu vor putea vâna, pentru că, în doi-trei ani vor epuiza toate resursele de vânat din zona lor și din împrejurimi, iar apoi, învățați fiind cu astfel de hrană, se vor preda, din pricina foamei.

Voi încerca să grupez în această pagină trimiteri la toate lecțiile de supraviețuire realiste pe care le găsesc, pe mai multe categorii.

În primul rând, trebuie să ne scoatem din cap că ar fi greu să-ți construiești un adăpost sau să-ți faci rost de mâncare pentru a trece cu bine o iarnă. Dimpotrivă, e foarte ușor. Doar comoditatea noastră și excesul de confort au făcut ca aceste lucruri să pară înfiorător de grele.

1. Cum și unde ne adăpostim?

O vreme se va mai putea trăi la sau pe lângă mănăstirile mai adevărate. După aceasta, sau chiar de pe acum, e bine să ne gândim la refugii retrase. Din păcate, în țara noastră iernile sunt friguroase, și vreme de trei-patru luni nu e ușor de supraviețuit în pădure. Zonele cu climă un pic mai blândă sunt Dobrogea, zona muntoasă dinspre Porțile de Fier, Oltenia și Câmpia de Vest (harta cu media temperaturilor lunii ianuarie). Dar nimic nu ne împiedică, dacă tot ne ascundem, să mergem mai către Sud, în Bulgaria, Serbia, Muntenegru sau Grecia. Recomand această alegere a locului de pribegie mai către Sud, dincolo de granița țării noastre. Pentru că iernile noastre nu sunt potrivite acestui trai, în ascunzișurile pădurii.

Cum facem un bordei cu vatră în pădure: CITEȘTE ȘI VEZI FILMULEȚELE.

Cum construim un adăpost din piatră și pământ (sfatul meu e de a-l construi tot subteran, ascuns, în fapt, de a adăuga aceste cunoștințe celor din filmulețul la care trimit mai sus): pdf 1, pdf 2.

Potrivit unui Părinte ale cărui vorbe nu le găsesc acum, e bine ca aceia care nu se simt în stare să pustnicească să își caute de pe acum prieteni cu care să facă ”echipe de pribegie”. Aceste echipe (de 10 – 15 oameni, spunea acel părinte) ar trebui să caute împreună locuri unde să statornicească tabere alcătuite din astfel de bordeie. Ar trebui ca în rândurile lor să fie și un preot. Chiar dacă nu a fost uns duhovnic, el va putea fi duhovnic (din pricina cruzimii vremurilor și a faptului că pe călugării mai curajoși nu îi vor mai face duhovnici). În centrul vieții acestor comunități va trebui să fie rugăciunea. Altfel, ele nu vor rezista, pentru că acele vremuri, care sunt foarte aproape, vor fi dominate de confruntarea cu forțele întunericului. Alegerea locului e foarte importantă. Trebuie căutate locuri cu climă relativ blândă, cu apă, cu păduri, ferite de curioși, dar și de camerele care filmează din sateliți sau de cele care ar putea filma din drone.

2. Ce luăm cu noi?

Chibrite, brichete, amnar. În cantități cât mai mari, ferite de umezeală (chibritele și brichetele pot fi ținute într-un borcan bine închis, de pildă).

Cuțite, secure, topor, hârleț, fierăstrău, oale cât mai rezistente (dacă există posibilitate – ceaun de fontă), recipiente pentru apă, râșniță sau mașină de tocat manuală, piatră de ascuțit (piatră abrazivă), sfoarăciocan, cuie, patent, haine rezistente, pături, izopren, saci de rafie, foarfecă, ace și ață.

3. Cu ce ne hrănim?

Nu cred că vânatul e o soluție potrivită. (Poate cel cu capcane, dar atunci nu uitați să marcați locurile unde puneți capcane cu avertismente scrise.) Mai degrabă, acolo unde există posibilitatea, pescuitul. Acesta nu se știe dacă se va putea face cu undița, ziua. Totuși, să aveți fire de pescuit și cârlige la voi. Dar, pentru o eficiență mai mare, trebuie procurate sau confecționate prostovoale. Și trebuiesc învățate obiceiurile diferitelor specii de pești, cu ce și când se hrănesc. La fel, trebuiesc cunoscute rădăcinile, ciupercile și plantele comestibile. Cultivăm și îngrijim toate fructele de pădure pe care le găsim în apropierea noastră. Și învățăm să aplicăm toate tipurile de păstrare pe termen lung: murare, afumare și înghețare. Dar mai ales, încă de pe acum, trebui să ne învățăm să postim mai mult. Mărind progresiv (puțin câte puțin) perioadele de post, și înăsprind progresiv (la fel) postul, putem ajunge să nu mîncăm deloc două-trei zile pe săptămână, iar în celelalte să urmăm un regim vegetarian.

Mâncăruri ușor de procurat și conservat:

 • Făina de ghinde.

Rețeta: culegi ghindele, le lași la uscat – așa sunt mai ușor de curățat de coajă. Miezul îl ții în apă o zi, apoi îl sfărâmi sau îl dai printr-o mașină de tocat. Ceea ce rezultă pui într-un tifon sau într-o pânză și lași în apă rece timp de câteva zile/săptămâni. E bine ca apa să fie schimbată o dată sau de două ori pe zi. Guști periodic până când vezi că nivelul de amăreala a scăzut. Apoi usuci miezul, iar la final îl macini mărunt. Se prepară prin fierbere sau coacere. Ține foarte mult și e foarte hrănitoare.

 • Siropul de muguri de brad

Rețeta: mugurii se culeg primăvara, cât sunt încă neajunși la maturitate. Se fierb în apă vreme de o jumătate de oră (sau se lasă la macerat mai multe zile). Apoi se lasă să se răcească și se adaugă zahar sau miere (dacă avem). Apoi se mai fierb o dată, zece-douăzeci de minute. La final, se pun în recipiente, la răcit. (La un kilogram de muguri se pun aproximativ doi litri de apă.)

Plante perene / invazive:

(Aceste plante nu necesită o îngrijire constantă și nici prea multă bătaie de cap. Le plantăm o dată sau de două ori în zona în care ne-am făcut adăpostul, apoi le lăsăm doi-trei ani să se înmulțească, apoi consumăm.)

Napul porcesc (o plantă invazivă, care face tuberculi comestibili)

Usturoiul (se poate încerca și cultivare lui, dar și abandonarea culturii, pentru că e destul de invaziv; a se vedea și usturoiul sălbatic)

Urzica (foarte hrănitoare, se prepară prin fierbere, secretă mult fier, invazivă)

Arbuștii care fac fructe de pădure (zmeură, mure, afine, coacăze etc)

Găsiți mai multe pe aceste bloguri: http://dinmansarda.com/legume-si-ierburi-care-se-regenereaza-legume-perene/ și http://ligiapop.com/2014/04/07/ce-frunze-sunt-comestibile/ și http://hrana-vie.blogspot.ro/p/plantele-din-flora-spontana.html

4. Cum ne ascundem?

Nu luăm cu noi dispozitive electronice sau dispozitive cu cip (nici măcar chei de mașină cu cip). Ne construim adăposturile în așa fel încât fumul să nu fie vizibil de departe (sub niște brazi sau molizi înalți, de pildă), departe de locurile în care se defrișează, de poteci și trasee turistice. Dar relativ aproape de o sursă de apă. Nu ne plimbăm excesiv prin zone neacoperite de copaci (putem fi filmați din sateliți sau din drone) sau prin zone circulate.

P.S.: Am scris și despre semnele care lasă să se întrevadă apropierea sfârșitului: https://yanush.wordpress.com/tag/vremea-de-pe-urma/

Să ne ajute Dumnezeu să ne mântuim!

Comentarii

 • Dan  On 23 Februarie 2015 at 12:38

  Şi nu în ultimul rând o dreaptă socotinţă va trebui să avem care, după pr. Cleopa, e cea mai mare virtute. Altfel e uşor să cădem în extreme. (Vizavi de ideea de a ne lua duhovnici care nu sunt duhovnici). Vor veni probabil şi vremuri de persecuţie dar Biserica, aşa cum a rezistat până acum, va rezista şi de acum înainte pt. că Mântuitorul ne-a promis că va fi cu noi până la sfârşitul veacurilor. Dacă însă ne vom rupe de Biserică, va fi vai şi amar.

  • Fratele începător Marius  On 18 Noiembrie 2015 at 22:54

   Biserica suntem noi.

   • Madalin  On 19 Noiembrie 2015 at 20:29

    bine raspuns frate marius , insa dfe amintit in vremurile din trecut nu exista atat tehnologie , si urmarirea si aLTELE NU ERAU ,INSA ACUM ESTE ALT CEVA, imi spunea cineva ca ce sa pregatit pentru crestini ,nu este scapare …sursa foarte sigura , sa ne rugam sa ne ajute bunul Dumnezeu sa nu dam inapoi , am hotarat sa -L urmam pe Hristos Mantuitorul nostru cu orice pret . Dumnezeu sa ne ajute …

 • florin  On 15 Decembrie 2015 at 17:26

  Multe razboaie au pornit in ziua de Craciun sau foarte aproape (rusii in special). Nu vreau sa dau sfaturi ca altii sa faca ca mine ci doar spun sa cumparati conserve cat de multe puteti cu carne de peste, vita, porc, conserve cu fasole, porumb, conserve cu compoturi, conserve cu pate, multe conserve cu alune, arahide, miez de nuca. Stiu ca sunteti preoti si veti zice ca e mancare de frupt dar trebuie sa traim cel putin un an cu provizii precare. Pe langa mancarea necesara avem nevoie de apa curata sau cel putin so purificam noi. Putem folosi filtre de cafea dupa care o fierbem si in final putem adauga dezinfectant. Dupa apa, mancare, trebuie sa ne adapostim, pentru asta avem nevoie de 2 tipuri de adaposturi, unul simplu usor transportabil dintr-o folie impermeabila sau un adapost subteran pe timp de iarna greu de ascuns si dificil de secret. Comunicarea nu este pe ultimul loc, avem nevoie de radio sa stim ce e in afara, eventual cu acumulatori care se pot schimba si incarca solar sau la manivela cu dinam. Comunicarea intre parteneri se face strict prin statii walkie talkie pe frecvente pe care nu le stie nimeni, iar mesajele sa fie scurte concise si la ore stabilite eventual cu anumite coduri. Sunt multe de zis si multe de pus in practica in caz de razboi. Ca sfat va spun ca increderea in cei care stiu ce facem este covarsitoare, asadar printre noi sunt si spioni sau tradatori. Mai trebuia adaugat un binoclu usor de transportat, antibiotice, antiseptice, antinevralgice, scule de pescuit si vanatoare, cateva carti de supravietuire si nu numai, si multa inteligenta si inventivitate. Important de retinut: mintea noastra este cea mai puternica arma. Sa de-a Dumnezeu sa ne apere de ce e mai rau si la ce ma gandesc in ultima vreme. (razboi si foamete). Numai bine.

 • Nagy Gabriel  On 28 Ianuarie 2016 at 23:47

  Frate Marius,cu smerenie va intreb,eu pacatosul,ce este de facut in situatia unui om cu deficiente locomotorii si inca altele care nu pot fi spuse aici,deficientele locomotorii ne find extrem de grave,in sensul ca pot merge ne ajutat,dar cu siguranta as fi mai mult o povara pentru cei cu care ma voi insotii.Gasiti ca mai cu cale este sa ma pregatesc cat mai temeinic pentru mucenicie? Ce sfat ar putea fratia ta sa imi dea mie?Cu smerenie va rog,sa nu treceti peste mesajul meu,si daca gasiti cu cale sa ma sfatuiti cum sa procedez.Doamne ajuta !

 • mircea293  On 17 Februarie 2016 at 8:25

  Da, in mod cert Dumnezeu nu te va lasa ! Nu-ti face griji ! Ce nu este cu putinta la om, la Dumnezeu este cu putinta ! Fii un dusman indirjit al patimilor, declara razboi vrajmasului diavol !!! Pune-ti nadejdea toata in Puterea lui Dumnezeu !!! Inainte de absolut orice, noi trebuie sa fim tari duhovniceste !!! Cind esti in primejdie, Il strigi pe Hristos si El acolo e si te scapa !!!!!! Poate fi cineva , mai tare ca Dumnezeu ?! Nu poate, nici pe departe sa se apropie de Taria Lui !!! Si, tine minte ca El te iubeste cu o Dragoste care nu moare !!!!!!!

  BUNUL DUMNEZEU SA-TI DEA RAIUL !!! AMIN !!!

  DOAMNE AJUTA !!!!

  Mircea

 • George  On 11 Martie 2016 at 21:38

  Vreau sa trăiesc în pădure ..aveți idee Cum sa cresc mâncare astfel încât sa suptavetuiesc iernile ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s