CV ŞI REFERINŢE CRITICE

Marius Ianuş

Drăjan Marius – Christian
Pseudonim literar: Marius Ianuş (Ianuș fiind numele de fată al mamei, dar și numele de fată al bunicii sale dragi, Garofina)
Născut în Braşov la data de 24 decembrie 1975.
Locuiește la Tărlungeni, Brașov.
Părinții: Nicolae (Cernuc/Sălaj) și Maria (Gura Humorului/Suceava).
Are o fetiță pe nume Zvera-Maria, născută la Făgăraș, în data de 4 aprilie 2004.
Căsătorit pentru a doua oară.

Tel: 0726 186 202

 

Studii
A absolvit liceul militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza.
Studii nefinalizate în cadrul Facultăţii de Litere (Secția Română-Franceză) din Universitatea Bucureşti, între 1996 şi 2002.

 

Activitate profesională
A vîndut pîine (1995-1996).
A fost piscinier la Hotelul Vulturul, Venus (vara 1996).
A dat meditaţii la română şi franceză (1997-1998).
A fost redactor în trustul MediaPro (1998-1999).
A fost redactor la departamentul Cultură al ziarului Evenimentul Zilei (2000-2001).
A fondat și condus revista Fracturi 2000 și 2002.
Nu a făcut nimic 2003-2004.
A fost inginer procesare (DTP) la ziarul Adevărul (2004-2005) şi apoi la ziarul Gândul (2005-2007).
A fost redactor-şef al revistei Stare de urgenţă (2007-2008) pe care a fondat-o la Chişinău, iar apoi director onorific al acesteia (2009).
A avut o librărie ortodoxă, la Săcele, Braşov (2010).
Colaborator al publicaţiei Lumina (2010 -prezent).
A lucrat un an, ca ”graphiste” la Dilayprint, niște turci din Belgia (2012-2013).
A difuzat carte ortodoxă (2013-2015).
A fost frate de mănăstire (2015-2016).
Director al Editurii Garofina.

Cunoaște programele de paginare și procesare de text și imagine: InDesign, Quark Xpress, Photoshop, Corel Draw.

Franceză – foarte bine, engleză – satisfăcător.

Permis de conducere categoria B, din 1994.

Activitate literară
A condus cenaclul literar Noduri şi semne fondat de profesorul Constantin Giurgincă, la liceul “Dimitrie Cantemir” (1993-1994).
A fost membru al cenaclului literar condus de Mircea Cărtărescu (1998-1999).
A frecventat cursul de scriere creativă ţinut de Mircea Cărtărescu la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti (1999).
A iniţiat cenaclul ”Litere 2000”, pe care l-a condus timp de doi ani, precum şi revista ”Fracturi”, dedicată literaturii tinere, în paginile căreia au publicat unii dintre cei mai importanţi poeţi şi prozatori de astăzi.
A organizat “Serile literare Fracturi” în Club A (2001-2002).
A publicat în revistele: România literară, Vatra, Fracturi, Cuvântul, Astra, Art Panorama, Pana mea, Stare de urgenţă, Echinox, Tribuna. Și în ziarele: Lumina, Adevărul (suplimentul literar și artistic), Evenimentul zilei, Gândul, Monitorul de Suceava.
A fondat revistele „Stare de urgență” (Chișinău), „Soluția (ta) pentru România” (Bucovina) și foaia „Șoimul” (Gura Humorului).

Cărţi publicate
În anul 2010 îşi reneagă activitatea literară şi cărţile publicate până atunci, din motive de credinţă.

În anul 2011 îi apar primele cărți recunoscute: Refuz fularul alb (versuri – ulterior parțial renegat) și O noapte și o dimineață (schițe și reportaje – la fel).

În 2013 și 2014 îi apar Vino, Măicuță! Flori duhovnicești pentru Măicuța Domnului, Flori de foc, de gând și de lumină, versuri și Gânduri de pe Drumul Crucii mele, proză.

Tot acum îi apare și Acatistul Căii Părintelui Arsenie Boca.

În 2015 publică Jos masca, Marius Ianuș! – cele mai reușite versuri scrise de cel care a fost Marius Ianuș (1993-2015).

Premii
A primit premiul revistei ”Pana mea”.
În 2008 – premiul revistei ”Cuvântul” pentru poezie pe anul 2007.
În 2008 – premiul revistei ”TIUK!” pentru poezie pe anul 2007.

Referințe critice

“Cel mai bun poet al generației tinere.” Daniel Cristea Enache, „De la Eminescu la Eminem” – Concert de deschidere.

“O poezie care sugerează un rău acut de existență și o stare de spirit specifică, îmi dau seama, acestor copii ai revoluției în lumea impură a tranziției noastre.”
Eugen Simion – Ziua Nr. 3287 de sambata, 2 aprilie 2005, Caiete critice 2005 – numărul dedicat Fracturismului

“Marius Ianuş poate fi socotit, fără rezerve, o revelaţie a ultimilor ani de poezie”
Iulian Boldea – Cuvântul nr. 294.

„Marius Ianuş e, înainte de toate, o natură lirică autentică, debordantă, pentru care rostirea poetică nu e decât un alt registru al trăirii.”
Iulian Boldea – „Ianuş. Marcă înregistrată”
– Vatra, nr.4-5, 2007

„Pentru mine, Marius Ianuș rămâne copilul teribil, candid și anarhic, despre care scriam cu mai mulți ani în urma în Litere nouă, revista Facultății de Litere. Paradoxal ca și Bacovia, prizonierul seducător al unei formule. Un personaj cu al cărui nume se poate scrie poezie.” Adina Dinițoiu – Fețele lui Ianuș, Observator cultural nr. 365 / 2007.

“Este poetul care a fost considerat lider al generației tinere, rînd pe rînd, de către Mircea Cărtărescu, Dan-Silviu Boerescu și Daniel Cristea Enache.” Alexandru Matei, Ziua.

„În poezie, antologia din 1998 îl propune pe Marius Ianuş, cel mai cunoscut tânăr poet român vreme de ani buni de atunci încolo, cel în urma căruia se impune, în sfârşit, un nou realism, ataşat unei alte realităţi, observată, investită afectiv şi transfigurată estetic. (…) Marius Ianuş anticipează excelent statutul de opoziţie al literaturii, opoziţie faţă de o societate de consum încă in nuce, faţă de atitudinile conforme ale funcţionarului interesat să cîştige şi să aibă – care devenea şi care este, astăzi, omul urban, faţă de globalizarea văzută ca un proces de indiferenţiere, de raţionalizare şi dozare a „econimiei libidinale” din care se hrăneşte capitalul.” Alexandru Matei, Vatra nr. 3 / 2009.

“Poezia lui ne întoarce în vremurile în care literatura nu era un joc cu mărgele de sticlă, ci o armă de persuasiune și cucerire.” Mircea Cărtărescu, „O poezie adevărată”, România literară, nr.50/2000.

“Marius Ianuş este poate cel mai cunoscut poet român lansat după 1989. A creat modă cu versurile sale anarhiste, şocante, nihiliste, triste. A condus cenacluri literare şi a publicat mai multe volume de poezii, a fost imitat şi adulat, a devenit lider de generaţie literară. De curând, s-a schimbat radical. L-a descoperit pe Dumnezeu şi este alt om.” Daniela Șontică – Lumina.

„Marius Ianus ii cere poeziei sa stea abrupt langa viata, sa erupa cumva direct din ea si sa nu umble cu zdranganele frumoase.” Alexandru Cistelecan – Anarhistul Domesticit Cuvântul nr. 359

„Refuz fularul alb e o carte de poezie cum numai Marius Ianuş, în generaţia lui, era capabil să scrie.”
Daniel Cristea-Enache – Observatorul cultural nr. 600

„Poetul numărul unu al generaţiei sale.”
Paul Cernat – Revista 22 nr. 1130

„Acum, Marius Ianuş scrie poeme despre sufletul slav al lui Marius Ianuş. Acelaşi lirism. Elementar. Mai multă adâncime însă. Esenţială.”
Cosmin Ciotloș – România literară nr. 40 din 2011

„Am momente în care sunt ferm convins că nu e nimic mai important în comunicare decât să atingi acest punct zero, când nimic nu mai poate fi spus după ceea ce ai spus tu, pentru că nu ar mai avea sens, pentru că ce ai spus tu e capăt de linie; ai închis cu „nt”, ca la Fazan. (…) E genul de artă care transcede artei ca artefact; e un produs final născut final din prima, egal cu sine din prima, autoreferenţial. De-aia şi trebuie să fie „elementar”, pentru că atunci când e dozată cu măiestrie, talent, har – spuneţi-i cum vreţi – doar simplitatea extremă atinge perfecţiunea.” – Vlad Benea – Marius Ianuş – „Ştrumfii afară din fabrică!”, Cartea Românească, 2007

”În poeziile lui Marius Ianuş există din loc în loc cuvinte care acţionează ca nişte rotiţe mici desemnate să ridice brusc tensiunea discursului. De ce în mecanismul textelor doar aceste piese par să se mişte? Dinamismul pe care îl provoacă vine fie din apariţia lor surprinzătoare, fie din caracterul lor neobişnuit, ca nişte obiecte străine în corpul textului. E vorba (şi) aici despre o alegere făcută pe criteriul sonorităţii. Concluzia e logică: doar ele par să se mişte pentru că se rotesc cu mult mai repede decît celelalte.” Dmitri Mitcov – Poezia lui Marius Ianuş sau rotiţele care declanşează tensiunea  

„Ianuș e cel mai mișto dintre toți.” – Hose Pablo, interviu pe hyperliteratura

Contact
Email: marius.ianus@gmail.com
Web: https://yanush.wordpress.com

Anunțuri

Trackbacks

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s